top of page

Aleksandra Harju

Graafinen suunnittelija, Taidealan asiantuntija & Filosofian maisteri

Olen luovan alan moniosaaja, jonka ydinosaamista ovat graafinen ja visuaalinen suunnittelu sekä taidealan asiantuntijuus. Olen opiskellut graafista suunnittelua HEO:ssa 2013–2014, minkä jälkeen lähdin opiskelemaan Turun yliopistoon. Vuonna 2022 valmistuin filosofian maisteriksi pääaineenani taidehistoria. Samana vuonna tulin myös äidiksi sekä kuratoin ensimmäisen taidenäyttelyni Rauman taidemuseoon. Keväästä 2023 alkaen olen toiminut päätoimisena luovan alan yrittäjänä.

Tällä hetkellä teen paljon töitä näyttelytuotannon ja -suunnittelun parissa ja yhteistyössä museoiden kanssa. Lisäksi teen laajalla skaalalla graafista suunnittelua erilaisille yrityksille ja yhdistyksille. Suunnittelen ja tuotan myös erilaisia myyntituotteita museoille, kuten magneetteja, kasseja, korttisarjoja, kirjanmerkkejä ja koruja. Omia kuvituksiani olen hyödyntänyt Saima Visualsin tuotteissa, joita löydät mm. omasta verkkokaupastamme.

Tältä sivulta löydät viimeisimpiä töitäni ja suurimpia projekteja, joihin olen päässyt osallistumaan. Jos kaipaat lisää referenssejä johonkin tiettyyn työhön liittyen tai jos on muuta kysyttävää, tavoitat minut helpoiten sähköpostitse alla olevasta osoitteesta.

Omakuva, 2024

Oman itsen piirtäminen on hyvin henkilökohtainen haaste, johon en ole uskaltanut ryhtyä sitten teinivuosien. Suurin saavutukseni yrittäjänä onkin ollut löytää oma tapani tehdä luovaa työtä, kuvittaa, piirtää, tuottaa, suunnitella ja muotoilla. Tämän vuoksi oli aika kuvata myös itseni täysin omaksi kokemallani tyylillä ja tavalla.

digitaalinen kuvitus

2024

2024

Rauman museot – taidetta ja tarinoita

graafinen suunnittelu, sisällöntuotanto ja digitaaliset kuvitukset

Rauman museoiden yhteisesite esittelee neljä raumalaista museota: Rauman museon, Rauman taidemuseon, Rauman merimuseon sekä Lönnströmin taidemuseon. Toiveena oli tuottaa raikas ja eläväinen tuote markkinointiin, jota on ilo jakaa ympäri vuoden. Sain hyödyntää työssä moninaista museoalan osaamistani tehdessäni koko esitteen sisällöntuotannon annettujen aiheiden ja teemojen ympärille. Graafisen suunnittelun ja taiton lisäksi loin myös viisi digitaalista kuvitusta. Museot haluttiin esittää avoimina ja helppoina kohteina kaikenlaisille ihmisille. Pian päädyttiinkin lapsenomaiseen maailmaan, joka on täynnä iloa ja leikkiä, uteliaisuutta ja ihmetystä. Neljässä esitteeseen tehdyssä kuvituksessa on lapsi tai lapsia, jotka konkreettisesti tuovat leikin ja ilon raumalaisiin museoympäristöihin. Viimeistä aihetta kuvittaa kaksi sympaattista posliinikoiraa. Loin esitteen visuaalisen ilmeen halutun tunnelman ympärille raikkaaksi, värikkääksi ja ilmavaksi, joka houkuttelee tarttumaan ja tutkailemaan. Esite sisältää kaiken tekstisisällön ja informaation sekä suomeksi että englanniksi.

2023 – 2024

Kukat

digitaalinen kuvitus

Syksyllä ja keväällä 2023–2024 olen luonut useita kukkakuvituksia käytettäväksi Saima Visualsin markkinoinnissa ja myyntituotteissa. Ensimmäiset tuotteet olivat marraskuussa 2023 julkaistut seinä- ja perhekalenterit. Alkuvuonna 2024 suunnittelin kukkakuvitusteni pohjalta laajan korttisarjan ja useita muita tuotteita, kuten kirjanmerkkejä, vanerisia ikikukkia ja asusteita.

2023

Noora Ylipieti, Vulnerability / Altistuneet

Rauman taidemuseo

Näyttelyn visuaalinen ilme ja graafinen suunnittelu Noora Ylipietin näyttelyyn Vulnerability / Altistuneet. Näyttelyn kuratoi Heta Kaisto ja tuotti Rauman taidemuseo. Tälle upealle 1000 vampyyrin näyttelylle suunnittelin visuaalisen ilmeen, joka ilmentää näyttelyn tunnelmaa. Autofiktiosta ja poptaiteesta inspiroitunut taidenäyttely on samaan aikaan voimakasta toistoa, intensiivisiä muotoja ja värejä, mutta myös herkkiä pintoja, aiheita ja nyansseja. Tärkeää oli myös leikkimielisyys kun goottiromantiikka yhdistettiin pastellisävyihin. Ilmeen lisäksi suunnittelin näyttelyn erikokoiset seinätekstit ja teoskyltit sekä markkinointimateriaalit julisteesta avajaiskutsuihin.

2023

Mirja Luukko in memoriam

Rauman taidemuseo

Näyttelyn visuaalinen ilme ja graafinen suunnittelu Mirja Luukon muistonäyttelyyn In memoriam Rauman taidemuseoon. Näyttelyyn suunnittelin julisteen, avajaiskutsun sekä 8-sivuisen esitteen. Tämän lisäksi taitoin näyttelytilaan sijoitetut teoskyltit ja muita tekstejä, kuten lainauksia edesmenneeltä taiteilijalta itseltään. Näyttely toteutettiin työmäärältään kevyesti, mutta visuaalisella arvokkuudella.

2024

Perhe- ja seinäkalenteri

Saima Visuals

Kalenterit vuodelle 2024 on suunniteltu sekä palvelemaan kiireistä arkea että kaunistamaan sitä. Molemmat kalenterit sisältävät paljon tilaa omille menoille ja merkinnöille, suomalaisen kalenterin juhlapyhät ja vuosinäkymän. Samalla iloa ja väriä jokaiseen kuukauteen tuovat sesonkikukkia kuvaavat kuvitukset. Kalentereita varten ideoin ja loin 12 digitaalista kuvitusta jokaisen kalenterikuukauden sesonkikukista. Lisäksi suunnittelin ja toteutin toimivat seinä- ja perhekalenteripohjat. Mausteeksi lisätty Saima Visuals -brändin raikasta värimaailmaa.

2023

VAFT

Video  Art Festival Turku

Video Art Festival Turku 2023 -tapahtumalle suunnittelin ja taitoin 48 sivuisen katalogin sekä visuaalista sisältöä sosiaalisen median alustoille. Lisäksi suunnittelin ja toteutin tapahtuman verkkosivut. Tapahtuman visuaalisen ilmeen suunnitteli Johannes Rantapuska.

2023

Rauman museo

kuvitussarja

Tilaustyönä toteutetut kuvitukset kuvaavat Rauman museon kohteita: Vanhaa Raatihuonetta sekä kotimuseoina toimivia Marelaa ja Kirstiä. Kuvitusten pohjana on käytetty Susanna Liikalan tussipiirroksia, jotka olen muuttanut digitaaliseen muotoon sekä muokannut ja värittänyt digitaalisesti. Kaikki kolme Rauman museon kohdetta sijaitsevat Vanhassa Raumassa ja kuvituksissakin haluttiin näkyvän Vanhalle Raumalle ominaista tunnelmaa. Kuvitukset ovatkin samaan aikaan suloisia, arvokkaita, rustiikkisia ja sympaattisia.

2023

Heta Kaisto, Elegia

graafinen suunnittelu

Heta Kaiston näyttelyyn Elegia tein graafisen suunnittelun, joka käsitti julisteen ja näyttelytekstien lisäksi taiteilijan tekstien ja vanhojen valokuvien taittoa. Paperilla nämä runomaiset tekstit ja vanhat valokuvat toimivat voimallisena visuaalisena elementtinä. Näyttely rakentui näyttäväksi, herkäksi, tyttöyttä ja kasvamista käsitteleväksi installaatioksi vanhaan sahaan Euran Kauttuan Ruukinpuistossa.

2023

Rauman taidemuseo

kuvitussarja

Tilaustyönä toteutetut kuvitukset kuvaavat Rauman taidemuseon julkisivua ja Hauenguanon aukiota kaivoineen sekä taidemuseon sisäpihaa. Digitaalisten kuvitusten pohjalla on Susanna Liikalan tussipiirroksia, jotka on vektoroitu, muokattu ja väritetty digitaalisesti. Kuvituksista tuotettiin myös kangaskasseja ja myöhemmin myös vanerisia jääkaappimagneetteja myytäväksi taidemuseon museokaupassa.

bottom of page